Skončil rekordní Veletrh vědy 2023 – 3 dny, 100 expozic, 46 000 návštěvníků

10. 06. 2023

Fotovoltaický stan, robotický pes, cesta do doby ledové, ale i pozorování mikroskopem nebo výroba středověkých barev. Taková a mnohá další lákadla upoutala tisícovky návštěvníků letošního Veletrhu vědy. Největší vědecká akce v České republice se konala od čtvrtka 8. do soboty 10. června 2023 v areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Prezentovalo na ní více než 100 vědeckých pracovišť, firem i science center. Doprovodný program nabídl přednášky, workshopy, panelové diskuze i podcast naživo. Třídenní akci pořádala Akademie věd ČR. Vstup byl zdarma.

„Hluboká poklona a veliké poděkování patří všem vystavovatelům, kteří nejen připravili atraktivní expozice, ale především tři dny čelili nevídanému zájmu návštěvníků veletrhu. Je jejich zásluhou, že akce přitáhla pozornost nejen veřejnosti, ale i politických špiček, které jsme snad přesvědčili, že vědu je třeba podporovat,“ řekla za organizátory ředitelka Divize vnějších vztahů Střediska společných činností AV ČR Kateřina Sobotková.

Lákadly letošního, již sedmého ročníku Veletrhu vědy byla mimo jiné úniková hra Staňte se tajným agentem, mikroskopické zkoumání spermií různých druhů savců, určování vlastních vzorků hornin či podepisování hlaholicí.

S pomocí vědců bylo možné vypočítat věk ryby z šupin, zjistit, co se dá vyčíst z korespondence spisovatelů a básníků, vypěstovat krystal, vyrobit blesk v mikrovlnné troubě, vyzkoušet simulátor funkce solárního panelu, prozkoumat mlžnou komoru anebo zajít do laserového bludiště.

Všichni vystavovatelé, ať už vědci, pracovníci ZOO Praha, zdravotničtí záchranáři, vysokoškolští učitelé a výzkumníci, vývojáři soukromých společností nebo popularizátoři vědy, ochotně odpovídali na zvědavé otázky návštěvníků.

Science show i diskuze s Václavem Moravcem
Stánky s expozicemi doplnila vědecká představení pro školy, panelové diskuze, přednášky, workshopy a besedy – to vše v multimediálním sále s obří obrazovkou o rozloze 80 m2. Nechyběly ani oblíbené science show – zábavné experimenty doprovázené výbuchy, ohněm a dýmem.

Mladší školáky potěšilo vyprávění o vzniku Sluneční soustavy a života na Zemi. Panelové diskuze, tradičně moderované Václavem Moravcem, se letos věnovaly energetice, genové terapii a hate speech neboli nenávistným projevům.

Novinky letošního ročníku
K vystavovatelům, kteří se Veletrhu účastnili poprvé, patří například ZOO Praha. Pro návštěvníky připravila expozici zaměřenou mimo jiné na ochranu živočichů v lidské péči. Fakulta elektrotechnická ČVUT představila nevšední technologie, jako jsou robopes SPOT, pásoví roboti a kráčející mravenci. Poprvé se na veletrhu prezentovali také Dopravní podnik hl. m. Prahy, Paměť národa nebo Národní ústav duševního zdraví.

Novinkou byly rovněž dva diskuzní pořady s mladými vědci: Vědecká zastávka a Zeptej se vědce live! Poprvé se na Veletrhu vědy nahrával naživo také Podcast Akademie věd.

Letos poprvé se na Veletrhu objevila i Malá scéna, kde se mohli zájemci seznámit s výsledky výzkumných programů Strategie AV21. Přednášky v převážně hodinových intervalech probíhaly po celé tři dny a zábavnou a srozumitelnou formou představily nejrůznější témata od bydlení za socialismu, přes požáry a jejich dopad na krajinu, až po černé díry či hledání exoplanet.


Zpět na výpis