Nahrávám

Veletrh vědy: / Panelová diskuse: Jídlo jako (ne)přítel

Panelová diskuse: Jídlo jako (ne)přítel

Termín:

7. června 2019 od 13:30-14:30 (Keplerův sál)

Již odpradávna lidstvo získávalo poznatky o jedovatých látkách, jejich účincích i přírodních zdrojích. Formy otrav se v průběhu tisíciletí v souvislosti s lidským poznáním proměňovali. Naši předkové jedy nejprve používali k lovu, poté k vyvolávání určitých prožitků a pocitů, pak je obrátili i proti svým nepřátelům. My dnes postáváme mezi regály v obchodech a luštíme mezi drobným písmem co která potravina obsahuje. Přidatné látky, takzvaná éčka, v nás vyvolávají paniku. Je oprávněná? Jsou i éčka, která neškodí? A kterým je tedy lepší se vyhnout? Nestávají se z nás zajatci zdravého životního stylu? Jak poznáme hranici mezi „normální“ starostí o zdravou výživu a psychickou poruchou?

Pozvánku do diskuze přijali:
Doc. Dr. Ing. Petr Klusoň – věnuje se výzkumu v Ústavu chemických procesů AV ČR a přednáší na Přírodovědecké fakultě UK. Je autorem více než stovky odborných prací z oblasti fyzikální a organické chemie, před nedávnem mu vyšla populárně-vědecká kniha Jedová stopa.

Ing. Olga Šolcová, CSc., DSc. – pracuje v Ústavu chemických procesů AV ČR, kde vede oddělení katalýzy a reakčního inženýrství. Zabývá se základním a aplikovaným výzkumem v oblasti katalýzy, fotokatalýzy, transportními procesy, přípravou nanomateriálů pro energetiku a životní prostředí, aplikacemi chemického inženýrství v životním prostředí a v poslední době zvláště biotechnologiemi.

Mgr. Martina Viewegová – psychoterapeutka zabývající se onemocněními psychického původu, zahrnujícími poruchy příjmu potravy, jako jsou anorexie, bulimie a také nutkavá, extrémně úzkostná snaha jíst „správně“ – ortorexie.

Moderuje Václav Moravec

Rezervuj volná místa

Další doprovodný program

Top